Karabuğday Pilavı:
Karabuğday diğer ismiyle greçka, bilinenin aksine bir buğday çeşidi değildir. Karabuğday bitkisinin tohumlarının uygun koşullarda toplanmasıyla elde edilir. Gluten içermeyen beslenme programlarına eklenmesi gereken ürünlerden biri olarak karşımıza çıkar. Karabuğday zengin besin değeri ile bu programlardaki yerini garanti etmişe benziyor.
Biyolojik olarak meyve tohumu olan karabuğdayın kullanım şekli ise tahıl grubu besinlere benzemektedir. Bu sebeple tariflere ekleyerek kullanmak ya da sadece karabuğday kullanarak yeni tarifler üretmek mümkün oluyor. Bu tariflerin arasında karabuğday pilavı da yer almakta. Glütensiz pilav tarifleri arayanlar için oldukça iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Karabuğday Pilavının Besin Değeri Nedir?
Karabuğday tamamlayıcı protein kaynaklarından biridir. İçerisinde yüksek diyet lifi, vitamin, mineral ve esansiyel (temel) amino asitleri içeren kompleks bir yapıya sahip. Bu nedenle buğdayı da içerisine alan tahıl gruplarıyla karşılaştırma yapıldığında, karabuğdayın besin değerinin daha yüksek olduğunu görmek mümkün.
Bir porsiyon karabuğday pilavında 317 kalori bulunmaktadır. Bunun yanı sıra %55 karbonhidrat, %20 protein ve %26 yağ içeren bir yapıya sahiptir. Günlük kalori hesaplamalarını kolaylaştırmak adını, 1 su bardağı pişmiş karabuğday 155 kaloriye sahiptir.
Karabuğday Pilavı Nasıl Yapılır?
Karabuğday pilavını ana öğün olarak ya da ara öğünlerde küçük bir kase şeklinde tüketebilirsiniz. Bu lezzetli ve bir o kadar besleyici karabuğday pilavının yapılışına geçelim. Karabuğday pilavı için gerekli olan malzemeler;
- 1 su bardağı karabuğday (greçka)
- 2 su bardağı sıcak su
- 2-3 adet domates (küp şeklinde)
- 1 adet orta boy soğan (küçük doğranmış)
- 2 diş orta boy sarımsak (küçük doğranmış)
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı (tereyağı da kullanabilirsiniz)
- Tuz, karabiber ve eklemek istediğiniz diğer baharatlar
Edindiğimiz bu malzemelerle artık karabuğday pilavını yapmaya başlayabiliriz! Karabuğday pilavının yapılışı;
- 1 su bardağı karabuğdayı en az 7-8 kere sudan geçirerek yıkayın. Bu kokusuz bir pilav elde etmenize yardımcı olur. Kolay pişmesi için yarım saat sıcak suyun içerisinde bekletin ve daha sonra tekrar sudan geçirin.
- Tencereye zeytinyağını ya da tereyağını ekleyip orta ateşte soğanı ve sarımsağı kavurun.
- Kavrulmuş soğan ve sarımsağın üzerine domatesleri ekleyerek bir süre daha kavrulmaya bırakın.
- İyice kavrulan karışımın üzerine yıkanmış ve süzülmüş karabuğday tanelerini ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın. Karabuğday pilavına baharatlarınızı ekleyin.
- Son olarak 2 su bardağı normal sıcaklıktaki suyu pilavınıza ekleyerek orta ateşte kaynamasını bekleyin.
- Kaynayan karabuğday pilavının altını kısarak suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Sağlıklı, katkısız karabuğday pilavının sofralarınızdaki yerini almasını istiyorsanız, güvenle kullanabileceğiniz 7/24 Organik Çiğ Karabuğday Tanesi sizin için kaliteli bir seçim olacaktır.