Sumak, meyvesi antioksidanlar açısından çok zengin kırmızı meyveler olan yabani bir çalıdan elde edilen bir baharattır. Toksitlenmesini önlemek için, bitkinin meyvesi olgunlaştığında toplanmalıdır. İlk önce meyveler kurutulur ve koyu kırmızı asit aromalı bir toz elde edene kadar öğütülür. Zengin içeriğiyle bizleri karşılayan bu tür, bu günlerde mücadele ettiğimiz koronavirüse karşı önerilen doğal ilaçlardan birisi olarak vücut direncimizi en iyi seviyede tutmasına yardımcı olmaktadır.
Orta Doğu'daki ülkelerde ekimi çok yaygın olan bu türü, Güney Avrupa'nın bazı bölgelerinde de görmek mümkündür. Genellikle toz halinde bulunur ve dökme özel baharat mağazalarında veya bitki uzmanlarında satılır. Bu eşsiz baharat, ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alarak bizlere ev sahipliği yapmaktadır. Sadece karakteristik kokusu ve tadı ile değil, aynı zamanda sağlığıyla da bilinir.
Sumak çayı ise, sumak baharatından elde edilen bir çay türüdür. Bu eşsiz baharatın sağlık açısından birçok faydası vardır. Sofralarımızda yer verdiğimiz bu baharat türünün çayını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sumak Çayı Nasıl Yapılır?
Güçlü bir antiseptik özelliği barındıran bu çay, vücudumuzda meydana gelen enfeksiyon hastalıklarından bizleri korumak için kalkan görevi görmektedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan ve düzenli tüketildiğinde etkilerini görebileceğimiz sumak çayını yapmak için; öncelikle kurutulmuş 1 bardak suya, 1 yemek kaşığı sumağı güzelce yıkıyoruz. Sonrasında sıcak suda bekleterek biraz dinlendikten sonra ocağa bırakıyoruz.10-15 dk kaynama süresinden sonra iyice süzüyoruz. İsteğe göre şeker ve bal ilave edilebilir. Burada ki esas püf nokta, ne kadar çok kaynatılırsa o kadar çok tadı ve rengi güzel olur.
Önemi sadece lezzetinin gücünde değil, aynı zamanda iyi sağlık özelliklerinde de yatmaktadır.
Sumak Baharatının Faydaları Nelerdir?
- A ve C vitaminlerini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri içerir.
- Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan bu baharat, serbest radikallerle savaşmaya ve hücrelere verdikleri hasarı yavaşlatmaya yardımcı olur.
- Akciğer enfeksiyonuna ve solunum güçlüğüne neden olabilecek mantar enfeksiyonlarıyla, özellikle Aspergillus flavus ile savaşır.
- 2010 yılında Türkiye'de Haccettepe Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, bakteri ve virüs enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olan antiseptik özelliğine sahip bu baharat türü, yiyeceklere eklendiğinde Salmonella typhimurium ile gıda enfeksiyonunu önleyebileceği kanıtlanmıştır.
- Diyabet, metabolik sendrom ve aşırı kilo ve obezite problemlerinde çok yararlı olan glikozun kontrolüne yardımcı olur.
- Kilo alımını önleyen, kolesterolü dengeleyen ve arterleri koruyan kardiyovasküler etkilere sahiptir.
- Diüretik ve kan basıncının kontrolünde yardımcı olur. Böbreklerde toksik maddelerin ortadan kaldırmasına ve mesane iltihabı azaltır.
- Orta Doğu'da mide ağrıları ve ağrıları için bir infüzyon olarak kullanılır.
- Antikanser özelliklere sahiptir. Özellikle, meme kanseri gibi bazı tümör tiplerinin tedavisi için araştırılmaktadır.
- Arap geleneğinde, kadınlar adet ağrısını hafifletmek ve süt üretimini arttırmak için sumak çayı kullanmaktadırlar.
- Kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını desteklemektedir.
- Antienflamatuar, eklem problemleri ağrıyı ve iltihabı hafifletmek için yardımcı olur.
El yapımı baharat çeşitlerimizi görmek için tıklayın!